Какво е оригами? Кратка история и Интересни факти!!

Какво е оригами? Кратка история и интересни факти

Какво е Оригами? Родината на това изкуство е Китай, но се смята за японско.

Защо?
И така, какво е оригами? Най-общо казано – изкуството да създаваш образи, сгъвайки хартия. Думата “оригами” идва от японски – oru означава сгъвам, а kami – хартия. Това разбира се не е случайно, тъй като известен вероятно и на индианците факт е, че оригами се смята за класическо японско изкуство – което, както ще видим, всъщност не е съвсем така.
Противно на общоприетата заблуда, оригами не е измислено в Япония. Както повечето “традиционно” японски творения, то всъщност произлиза от Китай. Счита се, че оригами е възникнало скоро след изобретяването на хартията (I-II в.), но това са по-скоро предположения, които не почиват върху сигурни писмени доказателства.
В Китай това изкуство обаче не получава особен интерес. Най-класическите модели вероятно са познати и там и може би оригинално произлизат оттам, но със сигурност са били по-късно усъвършенствани в Япония, където оригами е пренесено около VI в. и където наистина е достигнало най-големия си възход.
Първоначално то е ограничено в средите на висшите класи. Преди епохата император Едо (XVII-XIX в.), оригами (което по това време се нарича всъщност орисуе или ориката, а по-късно и оримоно) съществува главно под формата на различни церемониални, главно сватбени украшения – интересни фигури, които малко хора са знаели как да възпроизведат и пазенето на тайната за тяхното сгъване е било въпрос на чест. Известни са няколко разнообразни модела за украсяване на традиционните сватбени бутилки саке, като най-често срещаният мотив са пеперуди (ocho-mecho), а за младоженците – стилизирани човешки фигурки. Въпросните пеперуди са и тема на първото сигурно писмено споменаване на оригами – малко хайку от 1680 г. – “Rosei ga yume no choo wa orisue” (Пеперудите от съня на Росей са хартиени).
Оригами е било популярно и сред самурайската каста – самураите са носели малки амулети от хартия, за които се е смятало, че предпазват от беда и носят победа в битките. Тези амулети се наричали noshi и в оригами се преплитала вълната изсушено месо или риба.

Легендата за 1000-та жерава

Според легендата, който направи хиляда хартиени жерава това, за което копнее сърцето му, ще стане реалност. Жеравът е символ на мир, заради младо момиче на име Садако. Тя била облъчена от радиацията при взривяването на атомната бомба над Хирошима. През 1945 г., умиращо от левкимия, 12-годишно момиченце чуло легендата и решило да направи хиляда жерава, за да може да живее. Когато обаче видяло как другите деца в отделението умират разбрало, че няма да оживее, затова си пожелало мир на земята и край на страданиеята. Садако умряла и била погребана с венец от хиляда жерава в знак на почит към мечтата й. Приятелите й направили гранитна статуя в Парка на мира в Хирошима: „младо момиче с протегната ръка и излитащ жерав”. Садако е написала хайку, което се превежда така:
Ще напиша мир върху крилете ти, и ти ще летиш около света, за да не е нужно децата да умират по този начин.

Знаете ли за историята на семейство жерави?

Интересни факти за оригами

Най- големият Оригами жерав : е с разстояние между крилете 78.19 метра и височина 38.5 метра е изработен от Odate Jukai Dome в Odate, Maebashi, Япония 20-21 Януари 2001г.
Източник на информацията : Guinness World Records 2005

Най-малкият Оригами жерав е изработен от хартия с размер 1мм х 1мм . Прегъванията се извършвали с помощта на микроскоп и игла . Оригамите са изработени от асистент професор Watanabe в Nigata University, Япония
Източник на информацията е :( British Origami, No. 119, page 22)

Най- масовото изработване на оригами жерав за един час

545 човека изработели 9300 оригами жерав за един час в Singapore State University на 22 август 2006 . За всяка изработена оригами SongHe Fragrance Rice дарил 50 цента на Singapore Autism Association.
Източник :Paper Airplane Records

Научете повече за видовете оригами